Klart for fotofestival i Risør

Denne uken går startskuddet for Risør Internasjonale Fotofestival (RIFF). Foto.no har tatt en prat med Daglig leder Rune Nylund Larsen.
Hva er bakgrunnen for fotofestivalen i Risør?

- Tanken om en fotofestival i Risør begynner å bli noen år. Vi har et stort og aktivt fotomiljø i kommunen av profesjonelle og entusiaster og ønsket å styrke fotografiet på Sørlandet, men så kom Nordic Light på banen og vi la planene litt på is. For snart to år siden bestemte vi oss for at det er plass til to fotofestivaler i Norge.

Dere har et kunstnerisk råd tilknyttet festivalen. Kan du si noe om rådets rolle og hva det betyr for festivalen?

- Vi er så heldige å ha fått med oss tre meget kunnskapsrike og engasjerte personer i kunstnerisk råd. Ellen K. Syverstad, Tore Holter og Rolf M. Aagaard har det faglige ansvaret for festivalen og har satt sammen utstillingsprogrammet. Deres kunnskap og kontaktnett er selvsagt svært viktig for festivalen. Festivalstyret vil tilrettelegge så godt vi kan for å gjennomføre kunstnerisk råd sitt program.

Kan du fortelle litt om hva RIFF står for som fotofestival?

- RIFF har som hovedmål og styrke fotografiet på Sørlandet, både fagmiljøet og de mange fotoentusiastene. Risør har et fantastisk miljø for en fotofestival og vi legger opp til en intim festival der det skal være mulig for fotomiljøet på Sør-og Østlandet å møtes. Vi ønsker å skape en arena der fotografer og bransjefolk kan knytte kontakter, bli inspirert og spre fotoglede.

- Festivalen er organisert som en biennale og vil for hver festival knytte til seg et samarbeidsland. Årets samarbeidsland er Sør-Afrika hvor vi får besøk av fotografene Roger Ballen og Neo Ntsoma. Sistnevnte er tildelt et ”artist in residence” program der hun vil fotografere Risør med sør-afrikanske øyne i forkant av festivalen. Til festivalåpningen kommer også den sør-afrikanske ambassadøren og det blir sør-afrikansk musikk.
Nordic Light er en etablert og suksessrik fotofestival i Norge. Trenger vi enda en fotofestival og på hvilken måte skal dere tilby noe annet enn Nordic Light?

- Under arbeidet med festivalen har vi fått bekreftet at det er rom for to fotofestivaler i Norge. Risør og Kristiansund ligger geografisk langt fra hverandre og vi ser ikke på hverandre som konkurrerende festivaler. Nordic Light har ønsket oss hjertelig velkommen og det er vi veldig glade for. Vi tror at jo mer vi mønstrer godt fotografi, jo større blir fotointeressen og styrker begge fotofestivalene.

- Vi vil nok skille oss litt fra Nordic Light. Vi har valgt å vise mest norsk fotografi det første året og vil kanskje i større grad enn Nordic Light ha et gjennomgangstema for utstillingene. Vi har heller ikke den samme økonomien til å tiltrekke oss så mange internasjonale fotografer, så vi er nok en lillebror som vil vokse gradvis år for år.

Hvordan har festivalen blitt mottatt i lokalsamfunnet og ellers i fotonorge?

- Interessen har vært over all forventning. Risør gleder seg til festivalen og de mange henvendelsene fra fotografer over hele landet som ønsker å stille ut tyder på at det kan bli folksomt i Risør 12.-16. august. Mange ønsker også å bidra på andre måter og har meldt seg som frivillige til festivalen, og det trenger vi. At Risør kun er 3 timer med bil fra Oslo gjør at vi når et stort publikum for dagsbesøk.
Kan du si noe om billettsalget så langt?

- Vi har ikke noe forhåndsalg, men billetter fås kjøpt lokalt på festivalkontoret på torget. Vi har lagt oss på hyggelige priser, 250 kr for et dagspass som gir adgang til 19 utstillinger, foredrag og kinofilm. Vil man ha med seg alt som skjer koster det 350 kr for et femdagerspass. Studenter og ungdom under 18 år får dessuten halvpris. Vi håper lave priser vil gjøre dette til en folkefest alle har råd til.

- Når det gjelder work-shops tar vi imot forhåndsbestillinger og her er flere allerede utsolgt, så det kan være lurt å melde seg på nå om man ønsker å delta. Programmet ligger på vår hjemmeside www.fotofestivalen.no

Hva blir høydepunktene på årets festival?

- Det blir nok høyst individuelt, men det er klart at Roger Ballen vil være blant høydepunktene. Utstillingen med de tre amerikanerne Jim Bengston, Jamie Parslow og Dan Young tror jeg også vil nå et stort publikum. Personlig er jeg veldig spent på Michaela Klouda som har vist et utrolig talent i en alder av 23 år, hun ble også tildelt den prestisjetunge tittelen ”årets fotograf” av NFF tidligere i år.

- Forhåpentligvis blir møte med LensCultures Jim Casper et høydepunkt for noen fotografer. Han er på jakt etter norske talenter og vil gå igjennom portofoliene til de som ønsker det. Den ujuryerte ”trektautstillingen” tror vi også blir en suksess. I denne trange gata som leder ned til byen er det åpent for alle å vise sine bilder uansett ambisjoner og kvalifikasjoner.

- Ellers anbefaler jeg alle å gå inn på nettsiden vår å finne sine egne favoritter.
Atle Goutbeek - Risør
Risør
Atle Goutbeek

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu