RIFF: Hvite løgner

Hadde ikke hun vært så flink til å lyge hadde hun aldri stått i Fredshuset i Risør og fortalt om sine egne bilder.
Neo Ntsoma (36) var den første fotografen publikum fikk stifte nærmere bekjentskap med på fotofestivalen i Risør. Men allerede før hun fortalte om sine bilder på Fredshuset, hadde vi vært vitne til en sprudlende og dansende dame med kamera på den offisielle åpningen i Fredsparken. For Neo Ntsoma er ikke bare en av flere utstillere. Hun er også "Artist in residence", noe som betyr at fotojournalisten skal dokumentere ”livet” på festivalen . Resultatet gleder i alle fall undertegnede seg til. For det er Neos dokumentarfotografier som slår meg og det kommer tydelig frem at hun dokumenterer temaer som ligger hennes hjerte nært. Dokumentarfotografiene hennes har en nerve og de viser at dette er en fotograf som bryr seg. Hennes motefotografier, som også den allsidige fotografen sysler med, er ikke de jeg vil huske lenge.

En venn og en dyktig fotograf
Risør Internasjonale Fotofestival har et kunstnerisk råd som kvalitetssikrer festivalen og som har plukket ut en rekke av utstillerne. Neo Ntsoma er en av dem som ikke er valgt av dette rådet, men som initiativtakerne til festivalen har valgt som en venn og ikke minst som en dyktig fotograf. Gjennom sine sosiale billedreportasjer kommenterer Neo den moderne utviklingen i Sør Afrika etter apartheid. Neo Ntsoma var en av de første svarte fotografene som fikk formell fotoutdanning i Sør-Afrika. Hun også arbeidet som lærer ved en fotohøyskole i Bangladesh på kontrakt med Fredskorpset i Norge.

Hvite løgner
Neo Ntsoma representerer den første generasjonen av svarte kvinnelige fotografer i Sør Afrika. Uten evnen til å produsere hvite løgner hadde hun nok ikke vært fotograf i dag. På en fotoskole i Cape Town kom hun seg inn, blant annet ved å hevde at hun hadde søkt og at søknaden måtte ha blitt rotet bort. Hun hadde aldri søkt på skolen, kom inn og strøk i alle fag. Senere fikk hun jobb i avisen Star og en sjef som utfordret henne og hadde tro på henne.

- Uten hvite løgner, håp, tro og en ustoppelig tro på det jeg driver med, hadde jeg aldri vært der jeg er i dag, forteller Neo til de oppmøtte i Fredshuset.

Det viktigste aspektet ved Ntsoma arbeider er at hun kun fotograferer det hun føler seg knyttet til, det hun har et hjerte for.

- Å fotografere er å se, føle og ta til seg, understreker hun.

De nærmeste dagene er Neo garantert å se i Risør som en del av bybildet- dansende,fotograferende og garantert smilende.

Utstillingen til Neo kan sees på Fredshuset i Risør. Etter festivalen vil foto.no publisere et portrettintervju med Neo Ntsoma.
Neo Ntsoma -
Neo Ntsoma
Frank Hesjedal -
Frank Hesjedal
Frank Hesjedal -
Frank Hesjedal

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu